Üzenetek megjelenítése

Ez a szekció lehetővé teszi a felhasználó által írt összes hozzászólás megtekintését. Vedd figyelembe, hogy csak azokba a fórumokba írt hozzászólásokat látod, amelyekhez hozzáférésed van.


Üzenetek - G. Viktor

Oldalak: [1]
1
Repülési helyzetek - ötletek ... / Re:Vészhelyzetek
« Dátum: 2012. Június 18. - 11:22:20 »
Sziasztok!

Egy hétvégi esetet szeretnék nektek leírni, aminek szemtanúja voltam. A helyszín Eged DNy-i starthely, versenynap, tömeg. A szél egy kissé balos volt. Itt jegyzem meg, hogy az interneten is megtalálható helyi szabályozás is tartalmazza, hogy az innen történő startoláskor "balos" /D-Dny/ szél esetén a Kis-Eged hely turbulenciájára kell számítani. Egyébiránt ez jól látható is volt, mert kb. minden harmadik elstartoló versenyző - vagy éppen nem versenyző - ernyőjének a start után közvetlenül kissé ficánkolt a baloldala. Ez mondjuk nekem - függetlenül attól, hogy már elmúlt 4 óra - pont elég volt, hogy csak nézzem a dolgokat. Ráadásul dugig volt a starthely, folyamatosan startoltak, ami azért nem könnyíti meg az életet. Ilyen körülmények között startolt el egy srác, aki elég tapasztaltnak és megfontoltnak tűnt. A start után egy kb. 80-90 métert egyenesen repült, amikor is kapott egy elég szép féloldalas csukást, ami befordította 180 fokkal a hegy felé, és azonnal el is tűnt hegyoldalban. Az egész egy pillanat volt, csukás, befordulás, fára szállás (inkább esés). Azonnal segítettek neki, és szerencsére - ahogy hallottam - nem lett különösebb baja sem neki, sem az ernyőjének, de fentről ez elég melegnek tűnt. Ennek hatására én később át is mentem a DK-i starthelyre, ahonnan egy jót repültem, de a startnál úgy fogtam az ernyőt, mintha tuti lenne a csukás.. :))).
Az eset szerintem - viszonylag - egyértelmű, és arra mindenképpen rávilágít, hogy 1, 16:01-től sem lehet biztosra menni, 2, nagyon figyelni kell a helyi sajátosságokra, 3, számítani kell lehetséges csukásra, főleg ha írják is meg látszik is.. Persze utólag könnyű "okosnak" lenni, minden esetre ebből én sokat tanultam, és úgy, hogy szerencsére nem én kerültem a fára.

2
Siklóernyőzés (paragliding)tanfolyam / Re:Repülőorvosi
« Dátum: 2012. Május 17. - 21:16:35 »
Sziasztok!

Én is voltam repülőorvosin, a tapasztalataim alapján csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz. Nagyon korrekt, kiszámítható ügyintézés mellett történt az egész vizsgálat. Az időpontot nekem is körülbelül két hétre adták, a megadott időben odamentem, a magyar egészségügyben megszokottól eltérően kedvesek, barátságosak voltak, a főorvos fogadott minket, az asszisztenseken és a nővéreken is érezhető volt, hogy ez szolgáltatás, amit próbálnak jó/elfogadható színvonalon nyújtani, ha már egyszer a jogszabály - legalábbis a jogalkotó szándéka szerint - előírja.

Név szerint szólítottak minden vizsgálathoz, mindig mondták, hogy mi lesz, mennyi idő, nem várattak feleslegesen, szóval jófejek voltak. Egy idős vitorlázórepülő bácsikával és két volt MALÉV pilótával beszélgettem az üresjáratok alatt, szóval még jó sztorikat is hallottam. Abszolút pozitív volt az egész, öt évig nincs vele gond, ugyanakkor megjegyzem, hogy én kizárólag a saját nyugalmam érdekében csináltam meg, és ilyen megfontolásból ajánlom mindenkinek.  :)

Viktor

Oldalak: [1]