Szerző Téma: Első 50+  (Megtekintve 1857 alkalommal)

Nem elérhető BaratAdi

  • Griff sc
  • club
  • ***
  • Hozzászólások: 27
    • Profil megtekintése
Első 50+
« Dátum: 2013. Augusztus 06. - 17:25:51 »
Nyikom – Tarnaszentmilkós

2013.07.31-én Nyikomra ment a griff busz távozás céljából. Felgyalogolás a negyven fokban, majd összepakolás után gps nyomkodás, gondolkodás, hogy mit írjunk be célnak. Nem vagyok túl tapasztalt nyikomi távrepülés terén, így kellett egy kurzus a gps-be, hogy azon haladva biztosan elkerüljem a TMA –t. Kisújszállás (107 km) lett kitűzve. Északias volt a szél, és nagy a tömeg, egyre szebb lett a felhőkép, és miután az elsőként startoló Simonics Petiék kitekertek és elmentek, mi is gyorsan beálltunk a sorba. Én egy kisebb luk után startoltam, Joe tandemezett Brigóval, és jöttek egyből utánam. Csak mi voltunk a levegőben, nem igazán katapultáltunk föl, girhelés ment egy darabig. Már el is indultunk kifelé a leszálló felé, amikor Joeék elkezdtek szépen emelkedni. Egyből mentem rájuk, meg is volt szépen a termik, már az elejétől kezdve megvolt teljes körön, nagyon jó kis emelés volt! Tekertük-tekertük, amikor elkezdett erősödni én ráhúztam szűken az ernyőt a fordulóra (Joe a tandemmel csak nagyobb ívekben tudott fordulni). Hamar éreztem, hogy én ezzel fogok elindulni. Joeék kiszálltak a termikből és visszamentek a starthely elé, én kitekertem 2100-ig és indultam (sajnos egyedül) Gyöngyös felé. Még a hegység fölött jött a következő lift, azt ismét felhőalapig tekertem. A következő felhőnél beértem Horák Gyuszit, reméltem, hogy innen együtt tudunk menni. Mentünk is egy darabig, tekertünk együtt majdnem felhőbe, jó volt nagyon! Aztán sajnos ő nagyon letért jobbra a kurzusomról, én meg nem mertem (sajnos) arra menni, így egyedül maradtam. Nem sokkal később Adácsnál már elkezdtem úgy helyezkedni, hogy hova érdemes leszállni ha nem jön semmi, de jött. Azzal megint 2100 méterig. Itt izgi volt, mert jó nagyra nőtt a felhő ami felszívott, és egy ugyanakkora jött szemből. Épp állt össze a két felhő, én meg pont a kettő között voltam. Nagyon jól néztek ki az árnyékaik ahogy közeledtek egymáshoz, én meg a kettő közötti menekülőúton fülcsukva emelkedtem. Kicsit betojtam, még elevenen él bennem a lijaki felhőből menekülés. Sikerült kicsusszannom közülük, ezután viszont kékség volt. Egy-egy felhőfoszlány volt itt-ott, az egyiket célba vettem. Már nem találtam igazán jó emelést, emelgetett, de valahogy sosem sikerült már koppig tekerni. Ezután is volt még néhány gyengébb emelés, de vagy én fáradtam el, vagy az idő, mindenesetre egyre alacsonyabban erőlködtem, még végül Tarnaszentmiklósnál (70 km) lekoppantam.
Jó 40 perc kutyagolás után megtaláltam a vonatállomást, itt egy óra várakozás után egy átszállással két óra alatt Budapesten is voltam. Sőt, a vonaton találkoztam Horák Gyulával (aki végül 90 km-t repült) és Varga Istvánnal, úgyhogy még társaságom is volt hazafelé :)

Még ha több is volt a napban elégedett vagyok a repülésemmel, ugyanis régóta küzdök vele, hogy kilépjek a 30-as távok bűvköréből, és ez most sikerült. Ezen kívül még sosem sikerült Nyikomról távra menni, és most ez is sikerült, és úgy érzem, hogy sok tapasztalatot szereztem a repülés közbeni helyezkedésről is, sokkal jobban működött fejben minden, mint ezelőtt.

Nagy élmény volt, remélem még van az idei évben pár ilyen nap amikor kint tudunk lenni!