Szerző Téma: 2013 versenyek  (Megtekintve 2983 alkalommal)

Nem elérhető szabojoe

 • Adminisztrátor
 • club
 • *****
 • Hozzászólások: 106
  • Profil megtekintése
  • Griff siklóernyős club
2013 versenyek
« Dátum: 2013. Március 14. - 10:37:30 »
Már elindult az Mkk , lehet regisztrálni ... most már egyre több klubtagunk rendelkezik gps-el is, és próbál neki indulni a világnak a felhők alatt :-)  a track logokat szorgalmasan adjátok le :-)
lesz egy-két verseny még amire remélem eljutunk ...
az egyik pl a Winter cup, aminek a márciusi fordulója elmaradt az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt ... de pót időpontja van ...
a másik áprilisban a Soca Valley Open, ami nagyon jó szokott lenni, remélem az idő adni fogja ...
mindenkinek nagy repüléseket , biztonságos leszállásokat !

Nem elérhető BaratAdi

 • Griff sc
 • club
 • ***
 • Hozzászólások: 27
  • Profil megtekintése
Re:2013 versenyek
« Válasz #1 Dátum: 2013. Április 22. - 20:56:58 »
Vrsac Open 2013 beszámoló:

Első FAI 2-es versenyemen vettem részt előző hétvégén (ápr. 19-21) Szerbiában, Vrsac-ban. Négyen mentünk magyarok, Auner Amade, Pénzes Zoli, Bajpor Boldi és én. Nem volt rossz az előrejelzés, de nem gondoltuk volna, hogy a végén háromból három érvényes versenynap lesz :))
Ami és Zoli évek óta visszatérő pilóták erre a versenyre, így nagy örömmel fogadtak minket a szervezők és a helyi pilóták amikor megérkeztünk a főhadiszállásra. Gyors regisztráció és a fordulópontok feltöltése után fölvitték a mezőnyt a starthelyre, kajacsomagok kiosztása, köszöntő, általános eligazítás, majd feladatkiírás, briefing, pötyögés a gps-be és lassan nyitott is a kapu.
Egész hétvégén kisgépes gyakorlórepüléseket folytattak a hegy előtt nem messze, így a feladatok többnyire a hegyvonulat fölötti cikkcakkozásból, majd hátrarepülésből álltak.
Első nap a mezőny második felében startoltunk Boldival. Ekkor hamar szétváltunk.. új szituáció, új környezet, stb miatt elég volt magamra figyelni. A start pont 400 méteres cilinderrel pár kilóméterre jobbra volt a starthelytől, a hegyvonulat legmagasabb csúcsa felett. Nehéz volt ide jutni, mert egy nagy dűzni szerűségen át vezetett az út, ahol szépen megmerültem, így nagy girhelés kezdődött. (A következő napokon már tudtuk, hogy magasról kell ennek a szakasznak nekiindulni). Ezután az volt a feladat, hogy kitekerni jó magasra és áttolni a hegyet hátrafelé..ezzel csak az volt a gond, hogy erős volt a szél, nagyon rotoros volt a hegy fölött-mögött, és nem nagyon voltak jól végigtekerhető termikek. Sok, néha rotorból menekülős fűrészelés után végre találtam egy 5pluszos emelést, amit ki lehetett kb 1600m-ig tekerni. Két másik pilótával tekertem ki, és indultam el hátrafelé. Ez volt a hétvége legrázósabb része számomra, mert még 1500-on is durva rotoros lee-oldali termikek voltak, nem nagyon figyeltem másra, csak h nyitva tartsam az ernyőt és toljam elfelé a hegytől.
Hamar egyedül maradtam, az egyik pilóta tekerte a rángatós lórugásokat, a másik meg elment balra egy falu felé. A hegy mögött felforgatott szántók és belvizes zöld foltok voltak, de az ég világon nem találtam semmit, így leszálltam az egyik szántóra. Csomagolás és séta a legközelebbi aszfaltútig, ahova sms-ben kellett visszaszállítást hívni (bárhol voltál hívhattad, csak aszfat út legyen).
Minden nap végén a főhadiszállásra szállították vissza a pilótákat, itt lehetett örülni egymásnak, meg inni-enni. Mind ki voltunk fáradva, ugyhogy felkocsiztunk a hegyre, ahol a szállásunk volt.
A másnapi feladat hasonlóan nézett ki, csak az elejét megbonyolították egy oda-vissza cikcakkal a magas csúcs és a starthely között. Másfél órával start előtt volt kapunyitás, és mivel erősödő szelet jósoltak, hamar elmentünk, egy bő órát tekergésztünk a startpont körül mielőtt indult a feladat és be kellett lépni a cilinderbe. Ahogy lehetett be is léptünk, majd vissza a starthely fölé. Ez is megvolt, és indultunk vissza megint a startponthoz. Ekkor én sajnos túl alacsonyan voltam, nem találtam semmit, és a korábban említett dűzni kifogott rajtam, így leszálltam a hegy előtt. Boldi fölgirhelte magát, ezután Amit beérve együtt kerestek jó emelést, amivel betekerhetnek a hegy mögé  a következő pont felé. Ekkor azonban már késő volt, így alacsonyról indultak el hátra, és le is szálltak nem sokkal a hegy mögött (a város felöl kerülték a hegyet, így nem volt nagyon turbulens).
Az utolsó nap zsniális volt! :) Hátszéllel indult (D-DK), de az előrejelzés szerint később be kellett h forduljon Északira, így kiírtak egy az előző napihoz hasonló feladatot. Az elején elmentek a nagyok, de mindenki szenvedett, sorban dobták a leszállókat...az ablak lassan zárult, így egy legfeljebb lecsúszunk hozzáállással odaálltunk hárman Boldival és Amival. Start után egyből jobbra, és megtaláltuk amit kerestünk :)) egymás kezét fogva kitekertünk 1600 méterre. Kiszúrtunk a startpontra, majd vissza a starthely fölé, itt újra tekertünk egy nagyot, utána ki kellett menni egy, a hegy előtt pár km-el lévő pontra. Kb félúton még beszálltunk egy bolyhoz egy jó termikbe, de ekkor elkövettük azt a hibát, hogy néztük h mit csinálnak a nagyok a penge ernyőkkel. Ugyanis a nép nagy része kiszállt a szuper liftből, hogy ez már elég lesz kiszúrni a pontra, majd visszaérni a hegy fölé...Viszont amit ők siklanak elég volt a gerinc fölé való visszaéréshez, amit mi, az viszont nem... a hegyoldalra értünk vissza mind a ketten, ahonnan kis girhelés után leszállás következett. Ezzel együtt szuper nap volt! Aminak sikerült eltolni hátrafelé, és még másfél pontot teljesített.
Összesítettben 35 indulóból Ami 11, Boldi 12, én 17, Zoli 27. lettünk. Sport kategóriában (DHV 2-ig)senki nem végzett előttünk, így Boldi megnyerte ezt a kategóriát :)))
Nagyon nagy élmény volt, profi szervezés, jó idő (5 órát repültünk a három nap alatt) és jó társaság. Csak annyi hiányzott, hogy több griffes nevét lehessen olvasni az eredménylistán :)

Nem elérhető szabojoe

 • Adminisztrátor
 • club
 • *****
 • Hozzászólások: 106
  • Profil megtekintése
  • Griff siklóernyős club
Re:2013 versenyek
« Válasz #2 Dátum: 2013. Június 24. - 00:17:39 »
Voltunk a Ligán , 3 érvényes nap lett a végén..jó kis verseny volt, bár az időjárás nem a legszebb arcát mutatta. több lett belőle , mint amit első ránézésre vártunk ...

Lesz egy verseny Boszniában, ide mehetnénk - menjünk a Griffbusszal ...
OzrenAline XC Open 2013  júli21-23

Nem elérhető szabojoe

 • Adminisztrátor
 • club
 • *****
 • Hozzászólások: 106
  • Profil megtekintése
  • Griff siklóernyős club
Re:2013 versenyek
« Válasz #3 Dátum: 2013. Július 24. - 23:14:37 »
Szóval boszniai kis verseny, ami nem is annyira volt egyszerű, hiszen a starthely +++nehézségű, a leszállók pedig vezetékkel teli tájon, szinte vészleszálló minőségűek ... a hivatalos leszálló pedig olyan messze volt, hogy nem  mindenkinek sikerült elérnie...
A feladatok kicsik voltak, mégsem lehetett őket megrepülni ... kis ideig élt az idő és siklóverseny lett belőle javarészt... hiába tekertem ki, a haladós versenytechnika nem volt foganatosítható :-)
viszont a második napon leszállásom után, miközben pakoltam érkezett, jött Robo viszonylag alacsonyan ... és kitartó girheléssel  (amiben a Rookja segített:-) ... (még rádión erősítettem kicsit a hitét)  nagyon, nagyon türelmesen megcsinált még két fordulópontot, és ezzel megnyerte a napot ... a következő napi repülésével pedig megtartotta és megnyerte a versenyt !!!
Gratulálok itt is !!!
és persze Dórinak is aki "hozta a formáját .. és Roboval szépen versenybe voltak :-) és Dallos Gusztinak, akinek szintén első dobogós helyezése ...
a klubból Erő Zsolt, Kadlec Tomi, Barát Ádi, Brigó is megoldotta szépen a startokat és a leszállásokat. repültek jókat, kevésbé jókat ... izgultam is mindenkiért .. sok első, második versenyes pilóta volt kint ...
szerintem sokat sikerült tapasztalni, tanulnia mindenkinek !!! 
remélem némi beszámolót kapunk még :-)
nagyon jó kis buli volt ... kedves rendezőkkel, jó ellátással ... nem unatkoztunk :-))
és az élmény megfizethetetlen :-)