Szerző Téma: Makarska  (Megtekintve 2403 alkalommal)

Nem elérhető Brigo

 • Griff sc
 • club
 • ***
 • Hozzászólások: 47
  • Profil megtekintése
Makarska
« Dátum: 2013. Szeptember 08. - 23:21:35 »
Felfedeztük Makarskát :)
Az első ami eszembe jut az az illat, ahogyan a tenger párája összekeveredik a fenyőfákéval, a napsütéssel és olyan balzsamos szauna szag terjeng édeskésen a levegőben. Utána a hihetetlenül változatos növényvilág...amíg a szem ellát csodálatos fenyőerdők zöldellenek a sziklás hegyvidéken. A tenger közelében az útra ráhajló olajfák és fügefák, az apró virágú leander bokrok és a sétáló utca betonjából kinövő pálmák. A tengernek mereven ellenállni próbáló évezredes sziklákon kapaszkodó ősfenyők és kaktuszok pompás változatossága.

Az elképesztően monumentális a Biokovó-hegység felségesen húzódik meg a háttérben.

A horvát vendégszeretet is szinte végtelen :) A helyi siklóernyős guru (akivel mindent jó előre többször is leegyeztettünk) nagy szeretettel várt már ránk és mi befizettük a helyi díjakat. Elmentünk megnézni a leszállót...képzelhetitek milyen arcunk lett amikor ez a látvány tárult elénk: az alsó tangabugyi alakú leszállóra beraktak egy Jetski kölcsönzőt és néhány bódét viszont a felsőbe két áram fejlesztőt a sörözők ellátására, voltak még ott hatalmas kövek és tönkök is. Good luck! :) A helyi erő reakciója az volt, hogy van itt még egy vészleszálló csak az mindig túrbós… :) köszi! De, mi nem adtuk fel!!

 Na, akkor nézzünk feljebbről leszállót, irány a hegy :)! Már ki is néztünk egy szép zöld pázsitos focipályát a parton (ami, magántulajdonban van és 10 eu kértek volna leszállásonként) és felette egy elhanyagolt magyarországi leszállónak is megfelelő senkiföldjét :) (az free volt :))

Hú, de a hegy az gyönyörű! A starthely a Nemzeti Park része (beugrós! napi 5 eu, néha kaptunk kedvezményt) és 1300 méter magasan van...az oda vezető gyalogúton az az érzésem támadt mindig, mintha a világ tetején lennék...voltam már magasabb starthelyeken is..mégis ez a gyönyörű sziklás hegygerinc magával ragadott...olyan természetes, az emberi jelenlétnek alig vehetjük nyomát, az a pár kis ház ami fent van teljesen beleolvad a környezetbe, mert még a tetejüket is a hegy köveiből építették.

A starthelyre nagyon igényes aszfalt út vezet fel, néha le kellett lassítani egy pár kedves ott kószáló lovacska miatt.. láttunk hegyi zergét is..az egész hely páratlan és gyönyörű...a starthely sziklás, de elég nagy! (startnál, nem nagyon szabad elesni a nagy kövek miatt és a zsinórok is leakadhatnak)

Már alig vártuk a másnapot! Reggel rohantunk fel a hegyre (kb 1.5 óra a feljutás:)) és miután mindenki szépen elstartolt, repült és leszállt, felmentünk még egyszer :) aztán tengereztünk..kb ez volt a program, minden nap :)

Nagyon jó hangulatú kis társaság verődött össze :) szinte mindennap repültünk, néha sikerült kicsit gerinc fölé kerülni egy- két ügyes pilótának de, akinek csak lecsúszást adott az is elégedett volt, mert a látvány fantasztikus, gyönyörű a tenger felülről! 

Mivel a leszálló a tengerparton volt, rögtön utána úsztunk, söröztünk a parton, napoztunk, tengeri sünit fogdostunk..Esténként vacsorát főztünk, egyik este mennyei Makrélát sütöttünk, rozmaringgal és citrommal töltve, spenótos-fokhagymás vajas krumplival..hmmmm...fekete kagyló tejszínes mártásban :) ..hmmm... ,sok kimitszeretszet ittunk, sörözgettünk, borozgattunk, vízipipáztunk, előkerült a gitár és a szájharmonika is... énekelgettünk, beszélgettünk..kártyáztunk és bassoztunk...
Igazi nyaralgatós túra volt, bejártuk Makarskát, nappal is és éjjel is más arcát mutatta..mindkettő nagyon tetszett :) A tenger tiszta és nem olyan sós mint az emlékezetben volt, hűsítő, kellemes.. egyik nap elkirándultunk Omisba, nagyon tündéri tengerparti városka, ott volt leszálló dögivel csak hivatalos starthely nem :)  Kirándultunk még másik napokon is, kb. 100 km-re van Greda...nagyon megérte, izgalmas repülés lett belőle, (Joe volt a berepülő pilóta, mert a leszállót nem láttuk a starthelyről :)) valakinek kettő is, délelőtt az egyik Svilajáról a másik, délután a Gredáról...ott is találkoztunk a helyi mindenhatóval :) rendes tag :) és a hely is nagyon működik :)  (7-8 termikek is szoktak lenni)

Sok mindenről tudnék még írni :) Összefoglalva nagyon jó kis túra volt, az első 4 nap 22 emberrel jó kis pörgős, azután 10 fős családias hangulatú...

Utolsó nap még felmentünk páran a hegyre, egy utolsó lecsúszásra :) Hazafelé még megálltunk Trogírban sétálgatni és ebédelni, vettem friss fügét a piacon ... érett, édes, finom, a legfinomabb gyümölcs :)

Amikor az ember egy új helyet fedez fel, a legfontosabb a jó társaság :) és mindig kell hozzá egy adag bátorság, kitartás, és lazaság valamint az a hozzáállás ami a siklóernyőst elégedetté teszi...lesz ahogyan lesz a most-ot kell élni és felfedezni benne az örömöt :)

Nagyon köszönjük az egész társaságnak :) Szuper volt!

 

Nem elérhető szabojoe

 • Adminisztrátor
 • club
 • *****
 • Hozzászólások: 106
  • Profil megtekintése
  • Griff siklóernyős club
Re:Makarska
« Válasz #1 Dátum: 2013. Szeptember 08. - 23:29:17 »